FILOSOFI

Jag har en mycket klar bild över hur jag vill ha en schäfer och den bilden strävar jag efter i min avel.
Jag vill givetvis ha en hund som är frisk till kropp och själ och som besitter stort mod, försvarslust, skärpa, stabila nerver och outsinlig arbetslust med stort föremålsintresse!

Jag vill ha stor kamp hos hundarna, men då i form av fullständig arbetsvilja, inte bara viljan att hänga i en trasa och morra!
Jag är mycket noga med att prioritera miljöstarka/underlagståliga individer i min avel då jag vill att de ska kunna arbeta även utanför appellplanen.
Annat jag ser som viktigt hos avelsdjuren är att de kan hålla tyst under arbete och att de kan koppla av ordentligt mellan arbetspassen.


Alla mina hundar som gjort L-test är testade av RPS !

Eventuella (ärftliga) sjukdomar och problem hos mina avkommor redovisas på statistiksidan
och därför behöver jag hjälp av mina valpköpare att rapportera till mig om fel uppstår.

Mina avkommor ska genomgå Mh (mentalbeskrivning hund) före 18 månaders ålder för att jag ska kunna utvärdera min avel så rättvist som möjligt.
Jag försöker göra Mh tidigt för att beskriva så råa och otränade hundar som möjligt.
Jag anordnar gemensamt Mh för mina kullar då jag helst vill se deras resultat i samma ålder.
Givetvis ska mina avkommor röntgas på höfter och armbågar före 18 månaders ålder av samma anledning.
Jag är noga med att hålla låg inavelsgrad  i mina kombinationer. (obs kull I och B där jag valt att prova mina egna hundars resultat)
Jag har max 1-2 kullar per år då det är av yttersta vikt för mig att lära känna mina valpar och hinna med varje individ ordentligt.

Jag köper tillbaka mina valpar om den av någon orsak måste omplaceras, oavsett vilken, enligt SKKs köpeavtal.
OBS! Köparen skall hålla sin hund försäkrad från leverans för att återköp ska gälla.(ömsesidigt försäkringsskydd).
Om något eventuellt fel uppstår på valp vill jag ha vetskap om detta omgående.

Schäfer är en arbetande ras, det tror jag alla är överens om. Om man bestämt sig för att det absolut är just en schäfer man vill ha, men kanske inte kan eller vill jobba/träna med sin hund, bör man under inga villkor skaffa en schäfervalp. Oavsett hur lugn valpen verkar som helt liten ska man utgå ifrån att den kan komma att bli en krävande individ som behöver mycket tid med träning/uppfostring och sysselsättning. Det finns vuxna hundar som inte alls stämmer överens med rasstandarden med livlighet, kamplust och övrigt som får hunden att vilja arbeta, dessa hundar är ofta hur trevliga som helst för den som vill ha en underbar kamrat eller sällskap på promenader, ridturer eller liknande. Med det vill jag säga att om man inte tänker jobba med sin schäferhund så köp en vuxen individ som man vet hur den är och som inte lever upp till att bli träning/tävling eller tjänstehund och saknar motorn för att vilja utföra bruksarbete.

Jag har tidigare beskrivit min syn på hunduppfostran här lite kort men valt att ta bort texten då jag anser det vara svårt att nå ut hur jag tänker och gör och det är dessutom så individuellt från hund till hund.
Det jag fortfarande står fast vid är att den som tror/tycker att hårda tag och ryck och slit är modellen för en schäfervalp ej bör göra sig besvär att ringa mig för att vilja tinga valp!
Detsamma gäller dig som vill ha din schäfer till enbart utställning, dig får jag också hänvisa till annan uppfödare!